Takie danie możecie podać z kaszą, ryżem czy makaronem. super także do chlebka. Polecam było pyszne, nawet dla mojego męża który lubi mięsko.
Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki.
Świeże pomidorki naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzącą wodą. Po chwili zdjąć skórkę, pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać pozostałe warzywa. Smażyć aż wszystkie warzywa lekko się podsmażą. Wtedy doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Wymieszać dokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać pomidory z puszki i posiekany tymianek, Doprawić do smaku solą ,
Gotować na małym ogniu, aż warzywa będzą miękkie. Jak płyn wyparuje, podlać wodą. Można sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Dodać mąkę do gotującej się potrawy. Nie jest to konieczne.
Można też gotować w elektrycznym garnku ustawiając na wolne gotowanie. Gotować wtedy godzinę.
Ewa
16 kwietnia, 2019 o 18:18
Szukałam przepisu na gjuwecz wegetariański dlatego,że za głębokiej komuny był sprzedawany bułgarski,mrożony półprodukt,z którego ten gjuwecz się przygotowywało.Mrożonka była pyszna.Znalazłam Wasz przepis i poległam.Dlaczego piszecie wegetariański a w końcówce przepisu podajecie,że gotować tak długo,aż mięso będzie miękkie?To nie jest rzetelny przepis (taka mnie nasz\ła konkluzja).
Maria Gorlik
17 kwietnia, 2019 o 10:45
To słowo mięso z przyzwyczajenia dodałam 😉. U mnie potrzeby w większości z mięsem dlatego tak wyszło . Usunięte. Pozdrawiam serdecznie