Przepis na ten barszcz jest tradycyjny, bez udziwnień. Robię go zawsze w ten sam sposób, tak jak nauczyła mnie moja mama.

barszcz czerwony dla wegetarian

Do garnka wlać wodę, dodaj mięso. . Doprowadź do wrzenia i usunąć powstałe szumy. Jak już jest czysta powierzchnia, zmniejszyć gaz i gotować około 1 g. Potem dodać pokrojoną marchew, pietruszkę , seler, cebulę, obrane ząbki czosnku, majeranek, grzyby, boczek. Doprawić soli i pieprzu do smaku. Gotować na małym ogniu do momentu, aż buraki i włoszczyzna będą  miękkie.

barszcz czerwony

Jak już wszystkie składniki będą ugotowane, zlać barszcz przez sito do drugiego garnka. Znowu postawić na gazie i lekko podgrzewać, dodać ocet lub cytrynę i cukier. Ciężko tak dokładnie podać ile octu i cukru. Smak musi być słodko kwaśny. Ja lubię zostawić barszcz na drugi dzień, podgrzać go jeszcze raz i w razie potrzeby  dosłodzić lub dodać octu. Na drugi dzień jest zawsze lepszy.

Barszcz jest pyszny, podaję go na wigilię z pasztecikami, przepis jest na moim blogu. Patrz tu Pszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Wesołych Świąt