Przepis na ten barszcz jest tradycyjny, bez udziwnień. Robię go zawsze w ten sam sposób, tak jak nauczyła mnie moja mama.
Do garnka wlać wodę, dodaj mięso. . Doprowadź do wrzenia i usunąć powstałe szumy. Jak już jest czysta powierzchnia, zmniejszyć gaz i gotować około 1 g. Potem dodać pokrojoną marchew, pietruszkę , seler, cebulę, obrane ząbki czosnku, majeranek, grzyby, boczek. Doprawić soli i pieprzu do smaku. Gotować na małym ogniu do momentu, aż buraki i włoszczyzna będą miękkie.
Jak już wszystkie składniki będą ugotowane, zlać barszcz przez sito do drugiego garnka. Znowu postawić na gazie i lekko podgrzewać, dodać ocet lub cytrynę i cukier. Ciężko tak dokładnie podać ile octu i cukru. Smak musi być słodko kwaśny. Ja lubię zostawić barszcz na drugi dzień, podgrzać go jeszcze raz i w razie potrzeby dosłodzić lub dodać octu. Na drugi dzień jest zawsze lepszy.
Barszcz jest pyszny, podaję go na wigilię z pasztecikami, przepis jest na moim blogu. Patrz tu Pszteciki z kapustą kiszoną i grzybami
Wesołych Świąt
Anonim
11 grudnia, 2013 o 22:05
Wigilijny barszcz na mięsie?
kuchcik8
12 grudnia, 2013 o 00:50
Teraz już nawet kościół zezwala na jedzenie mięsa w wigilię,ale ja dodaję mięso dla uzyskania smaku i pijemy czysty barszcz. Ja lubię barszcz na mięsie. Kiedyś jak było zabronione i wszyscy bardzo tego przestrzegali, zawsze miałam zupę grzybową na wigilię. pozdrawiam
Małgosia
18 grudnia, 2018 o 22:57
nie ma lepszego barszczu!!!! mniam
Maria Gorlik
18 grudnia, 2018 o 23:11
Dziękuje i pozdrawiam. Zapraszam na barszczyk ?
EWELINA
23 grudnia, 2020 o 22:05
Pyszny wyszedł. Ja też lubię na mięsie. Pozdrawiam.
Maria Gorlik
23 grudnia, 2020 o 23:04
Cieszę się, życzę Wesołych Świąt. pozdrawiam