Wiśnie w rumie będą super dodatkiem do ciast, a rum uprzyjemni nam zimowe wieczory 🙂
Wiśnie umyć, wydrylować i włożyć do słoika, zasypać cukrem, zamknąć. Tak zostawić na kilka godzin, żeby wiśnie puściły sok. Następnie dodać nasionka wanilii i laskę, zalać rumem. Pozostawić na 3 tygodnie codziennie zamieszać drewniana łyżką, lub potrząsając słoikiem. W tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Po trzech tygodniach włożyć wiśnie do małych słoiczków i zalać rumem wiśniowym. Jeżeli zostanie nam więcej płynu rumowego wlać do butelki i pozostawić w ciemnym miejscu kilka miesięcy, będzie super nalewka rumowa.
Wiśnie można wykorzystać do deserów, lodów, ciast. Polecam
Katarzyna
19 grudnia, 2022 o 10:26
Wisienki jak wisienki – wiadomo, pyszne. Ale ta nadmiarowa reszta rumu wlana do buteleczek i wypita po ponad 1,5 roku od zrobienia to już zupełny odjazd. Naleweczka jest przepyszna, delikatna lecz równocześnie bardzo intensywnie wiśniowa w smaku o cudownym, bordowym kolorze. Fantastyczny przepis!
Maria Gorlik
20 grudnia, 2022 o 17:34
Dziękuje i pozdrawiam