Bardzo dobre ciasto, dużo z nim pracy ale warto. Jestem pewna że będę je robić częściej. 

ciasto

Wykonanie ciasta – Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Co jakiś czas dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie wymieszać. Wlać mleko, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Można użyć papieru do pieczenia. Wlać ciasto do formy.

Wykonanie ciasta w thermomix 

  • do naczynia miksującego dodać masło, cukier i cukier waniliowy, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta. W połowie czasu zdjąć masę z boków naczynia i ponownie wymieszać
  • mieszać obroty 6 i co chwileczkę dodawać po 1 jajku. Po dodaniu wszystkich jajek, mieszać obroty 6, 30 sekund
  • dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Wymieszać ciasto, obroty 6, czas 1 minuta
  • za pomocą kopystki zdjąć ciasto z boków naczynia i ponownie wymieszać, obroty 6, czas 15 sekund

ciasto

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15-20 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Po wyjęciu patyczka z ciasta, musi być suchy. Odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia.

Przygotowanie masy wiśniowej – Sok wlać do garnka, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się soku, ciągle mieszać. Gotować aż masa zgęstnieje, następnie dodać wiśnie i wymieszać delikatnie.  Odstawić do przestygnięcia. Letnią masę wiśniową rozłożyć na zimnym cieście.

Jeśli sok nie jest za słodki można go lekko dosłodzić. Ja nie dodałam cukru ponieważ było wystarczająco słodkie.

Przygotowanie masy ze śmietany – śmietanę ubić, Dodać cukier i wymieszać. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tylko tyle żeby napęczniała. Następnie wlać odrobinę wrzącej wody, tyle żeby się dobrze żelatyna rozmieszała. Ostudzić żelatynę i odstawić żeby zaczęła gęstnieć, ale nie za mocno. Wlać gęstniejącą żelatynę do śmietany i wymieszać. Szybko wylać na masę z wiśni. Wstawić do lodówki.

Masa bezowa – Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijać i wsypywać cukier. Po dodaniu całego cukru nadal chwilkę ubijać. Na papierze do pieczenia narysować kształt blaszki i rozłożyć masę z białek. Obsypać bezę płatkami migdałów.

Pieczenie bezy – nagrzać piekarnik do 220 C i piec bezę 5 minut, następnie zmniejszyć do 120 C i piec kolejną 1 godzinę i 20 minut. Gdyby po oderwaniu papieru beza była mocno klejąca podpiec jeszcze chwilkę ale już temperatura 160 C U mnie wystarczyło 1,20 ale piszę w razie czego. Z tymi piekarnikami jest różnie.

Bezę ostudzić, delikatnie zdjąć z papieru i położyć na masie ze śmietany

Teraz już gotowe do jedzenia. Pyszne ciasto, polecam.