Bardzo dobre ciasto, trochę z nim pracy ale warto. Polecam bardzo.

wiśniowa delicja

Przygotowanie bezy – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier biały i brązowy. Cały czas ubijać. Wlać ocet i dalej ubijać.

Pieczenie bezy – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej masę bezową. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec bezę 5 minut. Następnie zmniejszyć do 150 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Delikatnie wyjąć bezę z blaszki i zdjąć papier. Odstawić na później. Przekroiłam bezę żeby wam pokazać jak wygląda.

beza

Przygotowania biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce składników suchych do masy jajecznej i mieszać bardzo delikatnie.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na biszkopt do blaszki. Piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Patyczek po wyjęciu musi być suchy. Musi być ta sama blaszka co pieczona była beza.  Odstawić biszkopt aż całkowicie ostygnie.

ciasto z wiśniami

Masa z galaretek – Galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż prawie stężeją. Wiśnie wypestkowane wrzucić do galaretek i wymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą do ciasta, a tego nie chcemy.

ciasto z wiśniami

Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę. Kawałki wiśni powinny być widoczne. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać tyle wrzącej wody, żeby można było rozmieszać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Odstawić żeby żelatyna ostygła. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych wiśni i delikatnie mieszać. Na koniec wlać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na sztywną galaretkę. Przykryć masę ptasiego mleczka płytą bezową.

Ponownie przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki.

Ciasto jest przepyszne, polecam.