Zrobiłam to ciasto dla moich gości, wszystkim smakowało. Trochę z nim pracy, ale warto.

ciasto z wiśniami

Przygotowanie galaretki – galaretkę zalać pół litrem wrzącej wody, wymieszać. Odstawić do prawie całkowitego zagęszczenia.

Wykonanie ciasta – masło z dokładnie rozmieszać na gładką masę. Podczas mieszania dodawać cukier, cukier waniliowy, sól. Dokładnie wymieszać. Następnie co jakiś czas wmieszać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy maślanej i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 28 x 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 1/2 ciasta. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na białej masie. Za pomocą widelca, delikatnie zamieszać ciasto.  Wiśnie odcedzić lub rozmrozić. Na cieście ułożyć wiśnie. Zostawić połowę do galaretki.

ciasto

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180C , góra i dół i piec na dolnej półce piekarnika. Piec 35-40 minut. Ciasto musi urosnąć i lekko się zarumienić. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka  z ciasta musi on być suchy. Ostudzić.

Na zimne ciasto wylać gęstniejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki aż całkowicie zgęstnieje.

Przygotowanie masy budyniowej – Ugotować budyń jak pisze na opakowaniu. Listki żelatyny zamoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcisnąć i dodać do gorącego budyniu. Dokładnie wymieszać robotem. Przykryć budyń folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodać do zimnego budyniu. Dokładnie wymieszać i wylać na gęstą galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki.

ciasto z wiśniami

Ostatnia warstwa – galaretkę rozmieszać we wrzącej wodzie i odstawić do stężenia, ale nie całkowitego. Rozłożyć na górze pozostałe wiśnie. Następnie wylać galaretkę na masę budyniową i znowu do lodówki. Ciasto przykryć żeby nie wchłonęło zapachów z lodówki.

Ciasto pycha, polecam.