Bardzo dobre lekko kwaskowate ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami, są przepyszne.

ptasie mleczko

Wykonanie biszkoptu- patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ To jest najlepszy biszkopt. Polecam go zawsze bez najmniejszych obaw.

Wykonanie ptasie mleczka –  mrożone owoce rozmrozić, następnie przetrzeć przez sitko. Powinno powstać 500 ml przetartych owoców. Jeżeli jest mniej to dolać soku wiśniowego lub innego.  Dodać cukier i wymieszać. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną zimnej wody. Tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Następnie wlać wrzącą wodą i wymieszać odstawić do ostygnięcia. Żelatyna musi zacząć gęstnieć.

Śmietanę ubić i powoli wlewać przetarte owoce. Na koniec dodać gęstniejącą żelatynę, ale ciągle musi być lejąca. Dokładnie wymieszać i wstawić masę do lodówki. Teraz trzeba pilnować żeby masa  nie zgęstniała. Jak już zacznie gęstnieć wylać masę na zimny upieczony biszkopt. Na górze rozłożyć wypestkowane wiśnie.  Ponownie wstawić do lodówki aż całkowicie zgęstnieje.

ptasie mleczko

Galaretkę zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia. jak już galaretka zacznie gęstnieć wylać na wiśnie i wstawić do lodówki.  Jak już galaretka jest gęsta ciasto jest gotowe do jedzenia.

Ciasto pyszne, polecam.