Zastanawiam jak najprościej opisać Wam to ciasto. Góra chrupiąca jak kruszonka, środek lekko kwaskowaty a dół jak ciasto babkowe, ale nie suche.
Przygotowanie masy z wiśniami – wiśnie odcedzić, sok zachować. Soku powinno być 50 ml. Jeśli jest mniej dolać wody lub soku wiśniowego.
Wykonanie kruszonki – masło stopić i lekko przestudzić. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, wlać ciepłe masło. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do woreczka i do lodówki na godzinę.
Wykonanie ciasta babkowego – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodać po jednym jajku i dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać razem. Podczas mieszania dodawać składniki suche. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę.
Formowanie ciasta – dno blaszki o wymiarach 25 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozłożyć ciasto babkowe. Następnie zimną masę wiśniową. Na wiśniach pokruszyć ciasto na kruszonkę.
Pieczenia – piekarnik nagrzać do 200 C i piec 50 minut.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.