Taka woda to cudny nektar, może być wykorzystana w różny sposób w kuchni jak i w kosmetyce oraz zdrowotnie.
Woda różana jest stosowana z powodzeniem do płukanek do włosów. Nadaje włosom blask i elastyczność. Kosmki są lepiej nawilżone, wygładzone i sprężyste. Oprócz płukanek stosowana jest także do rozrabiania maseczek na włosy – dzięki temu działanie maseczki jest pogłębione.
Woda różana posiada właściwości tonizujące. Wspaniale odżywia skórę, która staje się rozpromieniona i otulona lekką mgiełką aromatu różanego. Jest idealna do skóry szarej, zmęczonej, dojrzałej. Nie podrażnia, dlatego sprawdza się także w pielęgnacji cery wrażliwej. Codzienne stosowanie wody różanej w postaci toniku do twarzy uelastycznia, wygładza i nawilża skórę, przywracając jej naturalną równowagę. Łagodzi zmiany trądzikowe, jest idealnym uzupełnieniem wysuszających kuracji przeciwtrądzikowych. Zrobiłam sobie tę wodę pierwszy raz i zaczynam stosować ją jako tonik do twarzy 🙂
Również w kuchni ma szerokie zastosowanie, możecie ja dodać jako aromat , zrobić lukier na placek z dodatkiem tej wody, napoje itp
Oczyszczone płatki róży włożyć do słoika i zalać gorącą przegotowana wodą, dodać sok z połowy cytryny, zamknąć. Zostawić na 2 dni, potem zlać wodę , płatki wyrzucić. Do czystych buteleczek wlać czystą wodę, zakręcić.
Przechowujemy wodę w lodówce około 2 tygodni, pozostałą wodę radzę zamrozić w małych buteleczkach.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.