Teraz wszędzie dyni jest pełno i jest na nią sezon. Warto po nią sięgać częściej.

lazania

Dynię zważyć ma być 500 g razem ze skórą i pestkami. Dynię oskrobać, wyciąć nasionka i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć dynię na blaszce, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika. Piekarnik musi być nagrzany do 220 stopni, piec dynię, aż będzie już prawie miękka. Następnie zmiksować za pomocą blendera. Ja uzyskałam około 300 g masy dyni. Jeśli macie w słoiczkach też można ją użyć.

lazania z dynią

Mięso z indyka z boczkiem zmielić, cebulkę i czosnek posiekać drobno.  Zmieloną dynię dodać do mięsa. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, potarte sery. Wymieszać i doprawić solą i czarnym pieprzem.

lazania

Przygotowanie sosu – na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulkę, czosnek i smażyć chwilkę, aż cebulka nabierze złotego koloru. Wlać pomidory z puszki razem z zalewą, dodać kostkę rosołową i zagotować. Wrzucić natkę pietruszki, wymieszać.

Ja zawsze lekko podgotowuję płaty makaronu w lekko osolonej wodzie.

Do dużego naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu na dno i na to rozłożyć płaty makaronowe, na to część mięsa, ser. Następne płaty, sos, mięso i znowu ser. Znowu płaty sos, ser.

Można rozłożyć warstw ile chcecie. Przykryć lazanię folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego 200 C i piec 40-50 minut.

Smacznego.