Chcę z Wami podzielić się przepisem na sernik z wiśniami, zrobiłam go na święta Wielkanocne dla moich kochanych gości i rodzinki. Wszystkim bardzo smakował, ku mojej radości.
Ciasto kruche – składniki na ciasto kruche posiekać i zagnieść, zlepić w kulkę i wstawić do lodówki na 30 minut.
Thermomix – wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał. wyjąć z naczynia , ulepić w kulkę i do lodówki na 30 minut.
Masa wiśniowa – Wiśnie odcedzić, sok wlać do małego garnka, zostawić trochę soku do rozmieszania mąki ziemniaczanej. Zagotować sok i wlać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zgęstnie. Wtedy dodać wiśnie , wymieszać i zdjąć z ognia, ostudzić.
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, ciasto kruche rozwałkować, lub rozłożyć na boki i dno tortownicy. Na ciasto wylać zimną masą wiśniową.
Twaróg dokładnie utrzeć lub zmiksować. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i skórką ( ja nie dodałam bo nie lubię, ale w przepisie jest), dodać mąkę, twaróg i roztopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie utrzeć na gładką masę, jeśli macie malakser lub thermomix to byłoby bardzo pomocne, masa powinna być bardzo gładka.
Thermomix – Jajka, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny, skórka z cytryny, dodać do naczynia miksującego, nałożyć motylek, czas 2 minuty obroty 3.
Zdjąć motylek dodać twaróg, wlać roztopiony tłuszcz, zmiksować na gładką masę, nie podaję czasu miksowania, bo to zależy od twarogu, masa powinna być gładka i puszysta.
Masę rozkładamy na warstwie z wiśni.
Piekarnik nagrzać do 180C i piec 1,15 minut, po upieczeniu wyłącz piekarnik, otwórz piekarnik i zostaw sernik do lekkiego przestudzenia.
Sernik jest naprawdę pyszny.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.