Z takim zakwasem barszcz będzie wyjątkowy. Zróbcie go już teraz, musi tak stać od 5-7 dni.
Buraki obrać i pokroić w plasterki, czosnek obrać i pokroić drobno. Do dużego słoja włożyć buraki, czosnek, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól, czarny pieprz i chleb razowy. Napełnić słoik letnią wodą, wszystko musi być przykryte wodą. Zamknąć słoik lub przykryć gazą. Tak zostawić w ciepłym i jasnym miejscu. Zamieszać raz dziennie. Po 4 dniach wyjąć chleb razowy.
Mój kochany pomocnik, moja mamuśka już bardzo słaba, ale ciągle chętna do pracy. Teraz to już takich ludzi nie ma.
Dziękuję mamuśku 🙂
Przepis na barszcz z tym zakwasem będzie w piątek rano.
Justyna
17 grudnia, 2017 o 15:30
Czekam na ten przepis ?
Maria Gorlik
17 grudnia, 2017 o 16:20
Będę robiła w piątek rano i zaraz będę wstawiała. Oczywiście z moim zakwasem. Pozdrawiam.
Magdalena
17 grudnia, 2017 o 15:50
Mam pytanie, co robić gdy gdy na powierzchni zakwasu powstaje pleśń? Wyrzucać czy to jest normalne?
Pozdrawiam
Maria Gorlik
17 grudnia, 2017 o 16:26
Czasami powstanie taka piana co może wyglądać jak pleśń.Po tygodniu przecedza się i zostaje czysty zakwas. Przez dodanie ząbków czosnku zakwas nie powinien mieć pleśń. Czosnek zabije niepożądane bakterie. Pozdrawiam serdecznie.
Gosia
17 grudnia, 2017 o 21:41
Czy jest jakaś alternatywa dla słoika? Nie mam tak dużego w domu..
Maria Gorlik
17 grudnia, 2017 o 21:43
Może być jakiś gliniany garnek i przykryć gazą. Pozdrawiam
Gosia
19 grudnia, 2017 o 00:20
A pieluszką tetrową?:) gazy nie mam w domu 😀
Maria Gorlik
19 grudnia, 2017 o 00:24
Pieluszka też będzie idealna. Pozdrawiam
Basia
22 grudnia, 2017 o 22:36
Mogę prosić o przepis na barszcz z zakwasem. Nie mogę znaleźć.
Maria Gorlik
22 grudnia, 2017 o 22:43
Właśnie gotuję, jeszcze dzisiaj wstawię. Pozdrawiam
Jadwiga
22 grudnia, 2017 o 22:37
Witam czy opublikuje Pani przepis na barszcz? Zrobiłam zakwas z tego przepisu i czekam na barszcz…
Maria Gorlik
22 grudnia, 2017 o 22:43
Dzisiaj jeszcze wstawię. właśnie gotuję. Pozdrawiam
Anonim
25 grudnia, 2017 o 11:02
A jak mam już za kwas to co dalej?Możesz napisać jak postępować dalej żeby barszcz byk pyszny?Pozdrawiam