Sezon na jabłuszka, uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem zrobiłam jabłuszka zapiekane pod pierzynką biszkoptową. 

ciasto

Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Dno naczynia wysmarować masłem. Połówki jabłek rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Przygotowanie ciasta – białka z solą ubić na sztywną pianę. Bardzo powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijać.  Następnie dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny. Ciągle ubijać.  Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Składniki suche  powoli dodawać do masy jajecznej, ale mieszać już łyżką i bardzo powoli. Orzechy rozdrobnić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie.

Masę jajeczną wylać na jabłka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30- 35 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być suchy.

ciasto

Ciasto posypać cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów.

Polecam, pycha.