Dla łasucha i nie tylko. Bardzo dobra zapiekanka, polecam.
Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić.
Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy. Smażyć około 4 minuty. Mięso musi się przesmażyć. Sprawdzić smak i doprawić do smaku. Można dodać chili jeśli lubicie ostre. Przesmażoną masę rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Grzyby pokroić w plasterki i obsmażyć na tej samej patelni co smażyło się mięso. Woda z grzybów musi wyparować. podsmażone grzyby rozłożyć na mięsie.
Przygotowanie sosu – masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać aż zbrązowieje. Następnie wlać wywar i zagotować. Dokładnie wymieszać i wylać na grzyby.
Ostatnia warstwa to ziemniaki, rozłożyć je na całej powierzchni.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 230 C, i piec 20 minut.
Serwować z surówką z warzyw, polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.