Zapiekanka makaronowa pomysł na obiad i na lunch do pracy.
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażyć pokrojony por i seler naciowy. Smażyć na niskiej temperaturze aż lekko zmiękną, nie dopuścić do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć
Na tej samej patelni smażyć pokrojone piersi kurczaka, pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym chilli, czosnkiem, mieszanką ziołową, ziołami prowansalskimi. Smażyć przez kilka minut, mieszając.
Jak mięso straci kolor surowizny, dodać puszkę pomidorów, przesmażone pory i seler, przecier pomidorowy, wodę. Doprawić do smaku, jeśli tego wymaga. Gotować 5 minut.
Ugotować makaron, możesz użyć jaki lubisz.
Ja mam muszelki kolorowe, ugotowane, odcedzone i wyłożone w żaroodpornym naczyniu. Makaron wyłożyć na dno naczynia, polać sosem mięsno pomidorowym.
Przygotować sos serowy, na patelni roztopić masło dodaj mąkę i lekko przesmażyć ( nie dopuść do zbrązowienia masła) dodać mleko i wymieszać.
Przyprawić lekko solą i dodać łyżeczkę vegety. Jajko roztrzepać widelcem , wlać trochę sosu z patelni, Wymieszać. Jak już jajko jest rozmieszane dodać je do sosu, wymieszaj, lekko podgrzewając. Jeżeli sos nie uda nam się zrobić beż grudek, radzę użyć blendera i zmiksować. Dodać połowę potartego sera i natkę pietruszki. Wylać sos na zapiekankę.
Pieczenie – na górę resztę sera i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200C i piec 35 minut
Teraz czas już położyć na talerze i zajadać, można dodać sałatę.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.