Polecam, pyszna zapiekanka. U mnie z mięskiem, ale przepis oryginalny był bez mięsa. Ja dorzuciłam mięso z pieczeni które zostało mi z poprzedniego dnia. Chciałam zjeść coś innego. Można dodać kurczaka lub indyka lub w wersji wegetariańskiej bez mięska.

zapiekanka 

Ziemniaki obrać i pokroić w pasterki o grubości 3 mm. Włożyć je do miski i zalać wodą, odstawić. Brokuł rozerwać na małe kwiatki. Obgotować go w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Gotować 3 minuty. Następnie odlać i przelać zimną wodą.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć ziemniaki. Następnie brokuły  i rozerwany ser mozzarella.

Przygotowanie sosu – wszystkie składniki ubić razem trzepaczką do połączenia składników. Teraz już tylko wlać tak przygotowany sos na zapiekankę.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180, termoobieg. Piec 35 minut pod przykryciem, następnie piec jeszcze 10 minut bez przykrycia.

Smacznego.