Pyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko.

Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu.

zapiekanka

Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut.

zapiekanka z indykiem

Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody, ale nie musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje.

zapiekanka ziemniaczana

Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian z cukinią i ziemniakami. Obsypać solą i oregano. Na ziemniaki rozłożyć kawałki mięsa, następnie cebulkę i pieczarki.

Śmietanę wymieszać z potartym serem i natką pietruszki. Wylać śmietanę na mięso, równomiernie rozlać.

Ostatnia warstwa to znowu ziemniaki z cukinią, obsypać solą i oregano.

zapiekanka z cukinią

Piekarniki nagrzać do 200 C i piec pod przykryciem 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze 30-40 minut, ale w wyższej temperaturze – 220 C. Ziemniaki muszą się lekko przyrumienić i oczywiście muszą być miękkie.

Smacznego.