Coś mnie dzisiaj naszło na wspomnienia, przypomniały mi się czasy jak byłam w technikum. Mieszkałam na stancji, razem z miłą rodzinką. Byłam przestraszoną” gąską”. zaopiekowała się mną Mirka. Zawsze coś dla mnie zostawiła do jedzenia. Pozdrawiam Cię Miruś i dzięki.
Ugotować ryż, nie musi być całkowicie miękki. Dogotuje się w piekarniku.
Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smaż pokrojoną cebulę,por, pokrojone pieczarki, mielone mięso.
Doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek, przecier pomidorowy, paprykę ostrą.
Smażyć aż mięso będzie lekko brązowe a cebula i pieczarki będą miękkie. W między czasie pokroić papryki, chilli w kostkę. Kukurydzę wyjąć z puszki i odcedzić.
Jak mięso już jest gotowe, dodać papryki, chilli, kukurydzę,ugotowany wcześniej ryż.
Wszystko dobrze wymieszać.
Doprawić do smaku i włożyć wszystko do dużego żaroodpornego naczynia.
Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30- 40 minut, aż poczujemy miły zapach.
Pyszna zapiekanka dobry pomysł na obiad, można zabrać do pracy na lunch. na drugi dzień jest tak samo dobra, tylko odgrzewamy i gotowy obiad 🙂
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.