Taka zapiekanka zawsze znajdzie swojego wielbiciela. Szybko się robi, łatwo serwuje. Można ją zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce.

zapiekanka zryżem

Ryż ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości. Wrzucić ugotowany ryż do naczynia żaroodpornego.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną drobno. Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup.

Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Również dodać do mięsa. Wszystko z patelni dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

zapiekanka

Piekarnik nagrzać do 200 C i wstawić zapiekankę do piekarnika. naczynie musi być przykryte. Piec zapiekankę 40 minut.

Smacznego.