Pyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje.

To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie to zawsze biorę do pracy na lunch. Tylko muszę podgrzać w mikrofali i gotowe ciepłe danie.

zapiekanka z ziemniakami

Mięso pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, czarnym pieprzem, mieszanką ziół, ziołami prowansalskimi. Obtoczyć w mące. Mąkę która zostanie  będzie wykorzystana później. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Wyłożyć mięso na dno żaroodpornego naczynia.

zapiekanka

Na tej samej patelni obsmażyć  cebulę, aż zmięknie. pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Rozłożyć wszystko na mięsie. Patelni nie myć, będzie jeszcze potrzebna.

Marchewki obrać, pokroić w plasterki i rozłożyć na grzybach.

ziemniaki pieczone

Sos – na tej samej patelni co smażyły się grzyby, roztopić masło. Wsypać mąkę chwilkę smażyć, ale nie pozwolić żeby zbrązowiało. Wlać wodę i dodać rozdrobioną kostkę rosołową, zagotować. Ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i dodać potarty ser. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wymieszać i zdjąć z ognia. Wylać do naczynia żaroodpornego.

Nagrzać piekarnik do 180 c i piec pod przykryciem 45 minut.

zapiekanka z mięsem

Ziemniaki – w tym czasie jak zapiekanka jest w piekarniku przygotować ziemniaki. Obrać i pociąć w cienkie plastry. Ugotować w osolonej wodzie, ale nie do miękkości. Tylko mają lekko się podgotować. Od zagotowania się wody około 3 minut. Wtedy odcedzić i przelać zimną wodą. Odcedzić i osuszyć na durszlaku.

Rozłożyć rozerwany na drobne kwiatki brokuł i rozłożyć plastry ziemniaków. Piec następne 40 minut, tym razem zwiększyć temperaturę do 220 C.  Ziemniaki muszą się przypiec. Na koniec można jeszcze posypać dodatkowo potartym serem.

Smacznego.