Takie danie jest często serwowane w Anglii. Zachęcam do wypróbowania.

Zapiekanka ziemniaczana,angielski pie

Dwie pojedyncze piersi kurze, przyprawić solą, pieprzem, oregano, pokruszoną suszoną chili, wędzoną papryką w proszku, Jak nie macie wędzonej to można dodać papryka słodką. Piersi  pokroić w cienkie paski pozostawić na pół godziny.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, Jak będą miękkie, odcedzić, dodać 3 łyżki masła, gałkę muszkatołową,  mleko. Ugnieść na gładką papkę.

Puree przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką, wycisnąć dekoracyjny pierścień naokoło formy. Środek zostawić wolny na nadzienie.

Rozgrzać patelnie z dwoma łyżkami masła. Jak masło się roztopi dodać pokrojoną cebulę i pieczarki. Pieczarek nie kroić jak są małe.

Smażyć tak długo, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz. Sprawdzić smak, doprawić.

Dodać pokrojone piersi kurze i smażyć 5 minut na wolnym ogniu.

Przyprawić. Dodać 3/4  potartego sera.  Wylać masę na środek formy.

Pozostały ser wymieszać w małej ilości śmietany i wylać na masę. U góry rozłożyć pozostałe purre ziemniaczane.

Do nagrzanego piekarnika do 220C wstawić  zapiekankę i piecz 30 minut.

Podawać z surówką, smacznego.