Następny przepis od mojej siostrzyczki, pyszna zapiekanka. Polecam. Idealne danie na imprezy rodzinne i nie tylko. 

zapiekanka

Ziemniaki ugotować w skórkach prawie do miękkości. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Marchew gotować w osolonej wodzie 2-3 minuty. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Mięso pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. bardzo szybko tylko żeby straciło kolor surowizny. Dodać pieczarki i cebulkę i smażyć chwilkę aż wszystko się przesmaży. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i ostrą.

Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Na to pieczarki, mięso i marchewka.

Śmietanę wymieszać z połową sera i żółtkami. Polać tym warzywa i mięso. Na górę pokruszyć pozostały ser.

Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut.

Danie było pyszniusie, polecam. Dziękuję Małgosiu 🙂