To jest jedno z ulubionych dań w naszej rodzinie. Polecam bardzo jest pyszne.

rolada z ciasta francuskiego

Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki, Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć aż cebulka lekko zmieni kolor. Następnie dodać grzyby i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i podgrzewać aż nadmiar płynu wyparuje. Wsypać posiekany koperek, wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić.

kurczak

Przygotowanie piersi kurzych – piersi kurze przekroić na pół wzdłuż, doprawić do solą, pieprzem i papryką słodką.

zawijas z ciasta francuskiego

Wykonanie – ciasto francuskie rozwinąć. Na środku wzdłuż rozłożyć plasterki sera – od góry do dołu. Na ser rozłożyć pieczarki i na to kawałki kurczaka.Z obydwu stron naciąć boki ukośnie tworząc choineczkę. nacięcia zrobić w odstępach 2 cm. Zawijać od góry, na przemian raz z jednej raz z drugiej strony.

Po zawinięciu ciasta posmarować u góry ubitym lekko  jajkiem i obsypać dowolnymi ziołami.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Musi się rolada z góry zarumienić.

Smacznego