Polecam bardzo są pyszne, idealne w towarzystwie zupki krem. To jest dość duża porcja.
Przygotowanie ciasta – do miski dodać wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, drożdże pokruszyć. Zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Miskę wysmarować olejem i włożyć wyrobione ciasto. Przykryć folią spożywczą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Thermomix ciasto – do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał.
Przygotowanie nadzienia – szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posiekany drobno szpinak. Smażyć chwilkę, dodać szpinak i smażyć aż powstanie papka ze szpinaku. Dodać ser i smażyć aż ser się roztopi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki pokroić drobno.
Formowanie zawijasków – ciasto podzielić na dwie części. Jedno z ciast rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 25 cm Obłożyć ciasto połową masy szpinakowej i połową pomidorków i posypać pomidorkami. Zawinąć ciasto. Pokroić ciasto na 3 cm kawałki. Położyć na blaszce obsypanej lekko mąką, każdy kawałek lekko przygnieść z góry.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut.
Takie zawijasy są pyszne, możecie potraktować je jak mini pizze. Podałam te zawijasy z moim sosem Adżika patrz Ormiańska Adżika
Polecam
Krysia
7 października, 2020 o 16:07
Jutro wypróbuję.
Maria Gorlik
8 października, 2020 o 14:05
Czekam na opinię . Pozdrawiam serdecznie
Magda
3 grudnia, 2020 o 22:15
Właśnie wykonałam zawijasy, bardzo pyszne!
Maria Gorlik
5 grudnia, 2020 o 08:25
super, cieszę się bardzo. Pozdrawiam
a
4 lipca, 2022 o 23:38
ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?
Maria Gorlik
10 lipca, 2022 o 13:56
Przepraszam , ale już nie pamiętam. Pozdrawiam