Polski sposób na żeberka z naszą kochaną kapustą kiszoną. Polecam

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i papryką.

Super żeberka

Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć żeberka z dwóch stron na brązowy kolor. Pod koniec wrzucić cebulę,pokrojone w plasterki pieczarki, posypać majerankiem. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny.

żeberka pieczone

Zdjąć z patelni i poukładać do dużego żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni , lekko obsmażyć kapustę kiszoną dodać listki laurowe i ziele angielskie, grzybki suszone.  Tak przygotowaną kapustę położyć na żeberka , wlać pół szklanki wody i zamknąć naczynie .

żeberka w kapuście kiszonej
Do nagrzanego piekarnika do 220 stopni , włożyć naczynie i piecz około 1 godziny. Żeberka muszą być miękkie.

Bardzo dobrze smakują z gnocchi oraz ziemniakami. Polecam.