Przepyszne żeberka, super sosik. Zrobione i zjedzone błyskawicznie.

żeberka wieprzowe

Pokroić żeberka na mniejsze kawałki i włożyć do miski, dodać zmiażdżony czosnek, ostrą paprykę, majeranek i miód. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć żeberka w przyprawach. Wlać jogurt i ponownie wymieszać w nim żeberka.Zostawić na kilka godzin w lodówce. ( trzy godziny wystarczy, ale można zostawić na noc)

żeberka w jogurcie

Żeberka wyjąć z jogurtu, lekko potrząsnąć, żeby nadmiar jogurtu usunąć. Żeberka położyć na ruszta, na dno blaszki wlać wodę i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

żeberka inaczej

Wyjąć żeberka z piekarnika, zdjąć mięso z raszek i włożyć do wody nad którą się piekły. Dodać suszone grzyby, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, słodką paprykę i doprawić sos solą i pieprzem.

pieczone żeberka

Piec w piekarniku nagrzanym do 220, około 1,5 godziny, aż żeberka będą miękkie. Blaszka musi być przykryta folią aluminiową i 20 minut przed końcem zdjąć folię, żeby mięso się ponownie zarumieniło. Podczas pieczenia w razie potrzeby dolać wody.

Żeberka są rewelacyjne a sos mmmmm 😉 Smacznego