Pięknie wygląda, smakuje też bardzo dobrze, bardzo delikatny. Nie jest wyczuwalny szpinak więc możecie go użyć do różnych sosów. Szpinak nadaje pięknego zielonego koloru.

Bardzo ładnie wygląda na talerzu w towarzystwie białego lub pomidorowego sosu. trochę z tym pracy, ale czasami warto poświęcić trochę czasu żeby zjeść domowy makaron 🙂

zielony makaron

Za pomocą blendera zmiksować wcześniej umyty i wysuszony szpinak, wrzucić go do miski, dodać sól, mąkę i jajka. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę, mocno ugniatając rękoma. Masa powinna stać się jednolita i błyszcząca. Następnie przykryć wilgotną szmatką i zostawić na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące podsypywać mąką, oczywiście delikatnie i troszeczkę.

domowy makaron

Thermomix – do naczynia  miksującego wrzucić szpinak, czas 20sek, obroty 9

dodać mąkę, jajka, czas 2 minuty,naczynie zamknięte, interwał

reszta jak wyżej.

makaron

Makaron krojony w maszynce do makaronu – podzielić ciasto na mniejsze kawałki, obsypać lekko mąką i przepuścić przez maszynkę, aby uzyskać długo cienki płat. Robić to najpierw na grubszy płat, następnie zmniejszyć na cieńszy.

Na czysty, osuszony i obsypany mąką blat położyć płaty ciasta i zostawić na kilka minut do lekkiego obsuszenia. Jak już ostatni kawałek ciasta będzie rozwałkowany to można zacząć ciąć na paski zaczynając od pierwszego płata ciasta. Ustawić przystawkę na makaron o grubości 3-5 milimetrów i delikatnie ciąć ciasto. Wycięte paski makarony wieszam na wieszaki i zostawiam do lekkiego przesuszenia, można położyć na blacie obsypanym mąką. Wymieszać delikatnie makaron i tak może sobie leżeć i czekać, aż go ugotujecie.

Do lekko osolonej gotującej się wody wrzucić część makaronu i gotować 1-2 minuty, następnie wyjąć i odcedzić.

Bardzo smaczny i delikatny makaron, bardzo polecam. Jestem pewna że zachwyci wszystkich wyglądem i swoim delikatnym smakiem.

Polecam, smacznego