Dzisiaj na obiad był Quiche z angielskiego przepisu. Smakowała wszystkim, zjedzona błyskawicznie.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i podusić razem z masłem i koperkiem, zostaw większą część do sosu. Włożyć ziemniaki na dno żaroodpornego naczynia.
Na patelni z małą ilością tłuszczy smażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i por w paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć tak długo aż cebula i por staną się miękkie ale nie brązowe.
Zdjąć z patelni i smażyć mięso mielone , dodać sól, pieprz, vegetę, oregano,pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, zmiażdżony czosnek. Smażyć tak długo aż mięso będzie przesmażone.
Na tej samej patelni smażyć pokrojone plasterki tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku.
Na pure ziemniaczane położyć cebulkę z porem, potem warstwę mięsa i warstwę pieczarek.
Przygotowanie sosu: do miseczki wlać mleko, dodać jajka, koperek, trochę soli, potarty ser, wszystko dokładnie wymieszać.
Pieczenie – wylać sos na przygotowaną zapiekankę. nagrzać piekarnik do 200 C
Dokładnie rozetrzeć warstwę sosu po całej zapiekance
Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Podawać z zielonymi sałatami lub innym dodatkiem.
Wygląda na stole pięknie i tak też smakuje , polecam
Ostatnie zdjęcie na talerzu, smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.