Dzisiaj na obiad był Quiche z angielskiego przepisu. Smakowała wszystkim,  zjedzona błyskawicznie.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i podusić razem z masłem i koperkiem, zostaw większą część do sosu. Włożyć ziemniaki na dno żaroodpornego naczynia.

Na patelni z małą ilością tłuszczy smażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i por w paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć tak długo aż cebula i por staną się miękkie ale nie brązowe.

Zdjąć z patelni i smażyć mięso mielone , dodać sól, pieprz, vegetę, oregano,pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, zmiażdżony czosnek. Smażyć tak długo aż mięso będzie przesmażone.

Na tej samej patelni smażyć pokrojone plasterki tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku.

Na pure ziemniaczane położyć cebulkę z porem, potem warstwę mięsa i warstwę pieczarek.

zapiekanka z ziemniakami i mięsem, serem

Przygotowanie sosu: do miseczki wlać mleko, dodać jajka, koperek, trochę soli, potarty ser, wszystko dokładnie wymieszać.

zapiekanka z ziemniakami i mięsem, serem

zapiekanka ziemniaczane z serowym sosem

Pieczenie – wylać sos na przygotowaną zapiekankę. nagrzać piekarnik do 200 C

zapiekanka z serem

Dokładnie rozetrzeć warstwę sosu po całej zapiekance

 

Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

 

Podawać z zielonymi sałatami lub innym dodatkiem.

zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem

Wygląda na stole pięknie i tak też smakuje , polecam

 

Ostatnie zdjęcie na talerzu, smacznego

zapiekanka z serem i mięsem mielonym