Takie ziemniaki są pyszne, pasują jako dodatek do mięs i ryb.

ziemniaki

W miseczce wymieszać oliwę z oliwek o smaku ziołowym, dodać listki świeżego tymianku, świeżego oregano, zmiażdżone przez praskę ząbki czosnku. Możecie zastąpić i dodać suszone zioła jeżeli nie macie świeżych.

Ziemniaki oskrobać , ponacinać w poprzek, ale tak żeby nie przeciąć ziemniaka. Wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować 10-13 minut do momentu aż ziemniaki  będą  średnio miękkie, nie ugotować na miękko bo się rozpadną. Nie mogę Wam napisać dokładnie jak długo gotować bo to zależy od ziemniaków. Posmarować blaszkę oliwą, nagrzać piekarniki do 220 c

ziemniaki w chrupiącej skorupce

Ziemniaki odcedzić , wyjąć z garnka i  za pomocą pędzelka wysmarować ziołami, wdusić zioła pomiędzy plasterkami ziemniaka. Położyć ziemniaki na blaszkę i do piekarnika.

ziemniaki w ziołach

Piec tak długo aż ziemniaki będą przypieczone.

Takie ziemniaki są rewelacyjne.