Bardzo dobre ziemniaki, idealnie do schabowego i surówki. Polecam. 

ziemniakiDuże ziemniaki wyszorować mocno, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Plasterki ziemniaków rozłożyć na dnie naczynia, piórka cebuli rozłożyć na całej powierzchni, lekko podsuwać pod ziemniaki. Czosnek rozrzucić na górze. Obsypać solą.

zapiekanka z ziemniaków

Warzywny wywar wylać na ziemniaki.

Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C, wstawić formę przykrytą folią aluminiową. Piec 50 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 40 minut. Ziemniaki muszą się pięknie przypiec. Na koniec obsypać natką pietruszki.

Pyszne ziemniaki, polecam.