Takie ziemniaki pasują super do grillowanych, pieczonych mięs itp  Wyglądają pięknie na talerzu, zachęcając do jedzenia 🙂

puree ziemniaczane

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Rukolę umyć i osuszyć.

Ziemniaki oskrobać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaków. Ugniatając, ubijając ziemniaki powoli wlewać podgrzany bulion tak długo, aż powstanie piure. Jeżeli ziemniaki nabiorą odpowiedniej konsystencji piure przed dodaniem całego bulionu, oznacza że piure ziemniaczane są już gotowe i pozostały wywar już nie dodawać. Ziemniaki też znowu są różne mniej lub bardziej suche. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą, dodać gałkę muszkatołową .

piure inaczej

Dodać rukolę, wymieszać, wyłożyć na talerze i obsypać orzeszkami. Na górę położyć grillowane lub pieczone mięsko. Ja podałam z grilowanymi roladkami z piesi kurzych. Smacznego

ziemniaki z rukolą