Inny sposób podania ziemniaków. Super smakują w towarzystwie gotowanych na parze warzyw i mięsku. Dodatkowo zrobiłam też kilka kulek.

roladki ziemniaczane

Ziemniaki oskrobać, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. odcedzić i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzenia.

Włożyć ziemniaki do dużej miski, ugładzić powierzchnię. Podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Wyjąć jedną część, do pustego miejsca wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać do masy jajko i posiekany koperek. Dłońmi wymieszać masę ziemniaczaną.

ziemniaki

Nabrać pełną garść masy ziemniaczanej, spłaszczyć. Ser pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 7-8 cm. Na środek położyć ser i zawinąć. Obtoczyć rulonik ziemniaczaną najpierw w jajku a następnie w bułce tartej.Uformować piękne wałeczki.

roladki ziemniaczane

Teraz możecie sobie wybrać sposób jaki chcecie usmażyć roladki w piekarniku czy w głębokim tłuszczu.

1 sposób – rozgrzać olej. Do gorącego oleju włożyć roladki i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Raz trzeba je przewrócić w oleju. Wyłożyć roladki na papierze kuchennym, żeby pozbyć się tłuszczu.

roladki ziemniaczane

2 sposób – nagrzać piekarnik do 240 C i wstawić roladki na raszkach lub kratce.  Piec do momentu aż roladki nabiorą złotego koloru.

Były pyszne, polecam.