Tak przygotowane truskawki są super do koktajli, rolady truskawkowej , sorbetów, lodów itp.
Myjemy, odcedzamy truskawki, usuwamy szypułki. za pomocą blendera lub robota kuchennego miksujemy truskawki, dodajemy tyle cukru ile uważamy. Ja zawsze smakuję, nie lubię jak są za słodkie. Wlewamy masę truskawkową do czystych pojemniczków i zamykamy. Wlewamy tyle żeby zostawić lekki zapas, podczas mrożenia lekko zwiększą swoją objętość. Bardzo smaczne są jako zimny deser, czasami tylko lekko na chwilę je wyciągam z lodówki , żeby trochę zmiękły i już jest gotowe do jedzenia. U mnie w domu bardzo szybko znikały z lodówki, chłopaki uwielbiali jeść takie truskawki.
Zamknięte pojemniczki wkładamy do zamrażarki i gotowe.
Można teraz kupić gotowe małe pojemniczki do zamrażania owoców.
ANNA
6 czerwca, 2017 o 14:16
Też tak robię , po rozmrożeniu są pachnące jak świeże . Pychota .
Maria Gorlik
6 czerwca, 2017 o 17:24
Jak już nie ma świeżych to my mamy dobre morożone ? Pozdrawiam
krzysztof
13 czerwca, 2017 o 18:17
Ja też tak robię tylko w pojemnikach po lodach(prostokątnych) do czasu zamrożenia.Potem wkładam do woreczków.Zajmują mniej miejsca.