Zrazy są bardzo popularne u nas w kraju, najczęściej robię tradycyjne z boczkiem,ogórkiem i cebulką, ale dzisiaj postanowiłam zrobić trochę inaczej.

zrazy z grzybami

Wołowinę za zrazy pokroić w plastry i mocno rozbić, doprawić solą i czarnym pieprzem z dwóch stron. Na patelni z małą ilością oleju, smażyć pieczarki tak długo aż cała woda z pieczarek wyparuje, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i rozłożyć na plastry mięsa, dodatkowa na każdy płat mięsa położyć wiórki cebuli i kilka kostek boczku wędzonego. Dokładnie zawinąć i spiąć wykałaczką.

zrazy wołowe

Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor. Obsypać papryką słodką, dodać wody, tyle żeby w połowie były przykryte, zmniejszyć ogień, zagotować. Dodać, listki laurowe, ziele angielskie, sproszkowaną kostkę grzybową,vegetę i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Ja zamiast wody z kostką grzybową dodałam wodę od gotowania grzybów leśnych. Co roku jak zaprawiam grzyby, wodę która mi zostanie od gotowania wlewam do słoiczków i zagotowuję. W ten sposób mam super aromatyczną wodę do wykorzystania jak dzisiaj lub do zup itp.

zrazy z sosem grzybowym

Gotować na małym ogniu, aż zrazy będą wystarczająco miękkie dla Ciebie. W razie potrzeby dolać trochę wody. Jak już zrazy są wystarczająco miękkie, rozmieszać mąkę ziemniaczaną w odrobinie wody i powoli wlać do gotującego sosu, gotować chwilkę i gotowe. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

zrazy wołowe

Smacznego