Zrazy cielęce, bardzo delikatne mięso, super smakują z kaszą jęczmienną polaną sosem.

pieczona cielęcina

Zaczynamy od pokrojenia cielęciny w plastry, lekko rozbić tak żeby zwiększyły swoją objętość. Przyprawiamy z obydwu stron solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, suszoną bazylią, czosnkiem w proszku, pieprzem cayenne,  lekko posypać gałką muszkatołową, ale ostrożnie nie za dużo. Na każdym plastrze cielęciny położyć kawałek ogórka kiszonego, kawałek boczku wędzonego, cebulkę. W małym naczyniu zalewamy wrzątkiem grzyby suszone i zostawić na pół godziny.

zrazy

Zawinąć i zabezpieczyć patyczkami drewnianymi, wykałaczkami.  Na patelni rozgrzać olej i położyć roladki , smażyć tak długo aż się ładnie zarumienią.

zrazy

Podlać zrazy wodą z suszonych grzybków, grzyby posiekać na drobno i dodać do roladek,dodać musztardę. Podlać jeszcze dodatkowo wodą, przykryć patelnię. Smażymy na niskiej temperaturze.

cięlęcina z sosem

Smażymy około 40 minut, co jakiś czas sprawdzać i dolewać wodę w razie potrzeby. Jak już roladki są miękkie dodać świeżą porwaną na drobno bazylię.

pomysł na obiad niedzielny

Zagęścić sos mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Powoli wlewać do gotującego się sosu, mieszając. Jak już sos gęstnieje znaczy to że wystarczy mączki ziemniaczanej. Trudno jest dokładnie podać ile mączki dodać, zależy to od ilości sosu.

zrazy cielęce z kaszą jęczmienną

Podawać z kaszą albo ziemniakami.

obiad z cielęciny

Smacznego