Zawsze chciałam zrobić tą zupę, ale trochę się bałam czy wyjcie jak trzeba i czy będzie nam smakowała. Byłam dzisiaj w sklepie i pracuje tam pewna pani z Chin. Zapytałam ją, jak powinnam zrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super.

zupa chińska

Przygotowanie rosołu – kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć kurczaka na kawałki. Zdjąć mięso z piersi kurzej i trochę z jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g mięsa.

rosół chiński

Do dużego garnka wlać wodę (1,8 litra), dodać mięso z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną marchew i korzeń pietruszki, kilka gałązek natki pietruszki, cebulki od szczypiorku,gotować następną godzinę. Przelać rosół przez sito. Czysty rosół wlać ponownie do garnka. Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki.  Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz tu http://kuchniapokolen.pl/potrawka-z-kurczaka/

zupa chińska

Do czystego rosołu dodać pokrojoną drugą marchew na bardzo cienkie paseczki, sos sojowy, potarty imbir, makaron, 1 łyżkę posiekanego szczypiorku i gotować następne 10 minut. Ponownie doprawić do smaku pieprzem. Dodać liście kapusty i gotować 30 sek do minuty.

rosół

Przygotowanie farszu – mięso, czosnek i cebulę zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać do mięsa wszystkie pozostałe składniki farszu. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie ciasta na pierożki – do miski wsypać mąkę, dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto na gładką masę. Odstawić ciasto na 30 minut, żeby odpoczęło.

Rozwałkować ciasto bardzo cienko, następnie pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm.

Na każdym kwadracie ciasta położyć łyżeczkę farszu. Zlepić ciasto w torebki lub zlepić cztery rogi ciasta razem, następnie boki.

pierożki chińskie

Na stolnicy rozłożyć pierożki, wcześniej podsypać mąką. Pierożki ugotować w osolonej wodzie i gotować 5 minut. Wyjąć z wody.

Do miseczek wlać rosół, dodać pierożki i serwować. Polecam zupka była pyszna.

zupa

Rada – pierożki surowe można zamrozić. Układając je na papierze do pieczenia, jeden obok drugiego. Po dwóch godzinach zdjąć pierożki z papieru i włożyć do woreczków. Tak przygotowane mogą czekać na swoją kolej.

Polecam, smacznego