Ta zupa ma zupełni inny smak, jest ostra o wyraźnym smaku curry, kalafiora i troszeczkę dyni. Jest to powiązanie trzech smaków, znudziła mi się ciągle ta sama kalafiorowa, więc sobie poeksperymentowałam. Została mi jeszcze dynia w lodówce, curry mam zawsze, bo lubię. Smak fajny, zjadłam cały garnek zupy, oczywiście nie w jeden dzień 🙂
Do garnka wlać wodę dodać czysty wywar warzywny, lub dużą kostkę rosołową. Dynię obrać i pokroić w małe kawałki, ziemniaka pokroić drobno i dodać do wywaru, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć temperaturę gotowania i gotować około 5-7 minut aż kawałki dyni będą miękkie, wtedy zmielić dokładnie. Połamać kalafior na małe kawałki dodać do zupy, marchewki obrać i pokroić w plasterki, gotować na małym ogniu około 10 minut. Jeżeli zupa będzie za gęsta ,dodać trochę wody i doprawić do smaku.
Następnie dodać pastę curry, śmietanę, pogotować kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy, już nie gotować.
Możecie dodać pierś z kurczaka jeśli bez mięsa nie jest wystarczająco syta zupa 🙂
Thermomix
- wlać wywar warzywny, pokrojoną dynię i ziemniaki, doprawić do smaku, czas 10 minut, obroty wsteczne, temp 100 C
- zmiksować zupę, obroty od 5-10 , zwiększyć obroty podczas mielenia, czas – 10 sek
- dodajemy kalafior, marchew, czas 10 minut, obroty wsteczne, temp. 100C, doprawić do smaku solą i pieprzem
- dodać curry, śmietanę, czas 10 minut, obroty wsteczne, temp 60C
- dodać posiekaną natkę pietruszki
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.