Cudowne szparagi, teraz są młode, mięciutkie i pyszne. W domu pachnie latem 🙂
Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, obrane i okrojone w plasterki marchewki i korzeń pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli macie wywar warzywny, to nie dodawać już kostki rosołowej. Ja czasami sobie ułatwiam i dodaje kostkę rosołową. Nie zawsze mam wywar w domu i czasu na jego przygotowanie.
Szparagi umyć, odciąć łebki i zostawić na później. Nóżki jak są młode i miękkie można pokroić i wrzucić do garnka. Jeśli są twardsze to odłamać końcówkę, a łodyżkę oskrobać. Gotować zupę od 15-20 minut, wszystkie warzywa muszą być miękkie. Dodać serek, gałkę muszkatołową i zmiksować na gładką masę. Jeśli szparagi były trochę włókniste, przetrzeć zupę przez sitko.
Do zupy dodać łebki szparagów i gotować 5 minut. Na koniec dodać śmietanę i koperek.
Thermomix – do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę rosołową, pokrojone marchewki i korzeń pietruszki, łodyżki szparag. Natomiast łebki zostawić na później. Gotować, temperatura 100 C, obroty 2, czas 20 minut. Doprawić solą i pieprzem
– zmiksować zupę, obroty powoli od 1-7, sprawdzić czy dobrze zmielone
– dodać serek, gałkę muszkatołową, zmiksować czas 5 sek, obroty 4
– dodać łebki szparag, gotować 100 C , obroty 1 obroty wsteczne, czas 5 minut
– dodać śmietanę i koperek wymieszać kołpytką.
Zupa pycha, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.