Jedna z moich ulubionych zup, lekko kwaskowata z ogórków kiszonych własnej roboty. Wiozłam je z Polski, nie ma jak nasze produkty. Mniam
Do dużego garnka wlać wodę i włożyć mięso, osolić. Ja miałam kości od schabu, były piękne , dużo mięsa. Dla mnie to kości od schabu są fantastyczne, zupa dostaje super smak. Możecie użyć każdego mięsa, zależy od tego co kto lubi. Zagotować wywar z mięsem, zdjąć szumy. Gotować około 20 minut. Potem dodać potarte warzywa i ogórki kiszone, ziele angielskie, listki laurowe, kilka grzybków suszonych, ząbki czosnku, pieprz czarny. Zagotować, sprawdzić czy jest dobrze doprawiona. Gotować na średnim gazie, aż mięso i warzywa będą miękkie.
W osobnym garnuszku gotować drobno pokrojone ziemniaki do miękkości. Pamiętajcie żeby osolić. Ja już zupa jest gotowa, dodać ugotowane ziemniaki z odrobiną wody( część wody wylewamy, zostawiamy troszeczkę) Wymieszać, wlać śmietanę i gotowe.
Jeżeli ogórki nie są zbyt kwaśne można dolać trochę wody z ogórków, do smaku. Moje były idealne, więc nie musiałam nic dodawać a zupa ma lekko kwaskowaty smak.
Cudna zupka, mniam
Smacznego
Lula
31 grudnia, 2016 o 01:04
Zupa ogórkowa przepyszna. Prosta w wykonaniu, prawidziwie domowy smak ! Polecam !
kuchcik8
31 grudnia, 2016 o 01:14
Dziękuje, cieszę się.
Małgorzata Smacka
2 stycznia, 2017 o 12:14
Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych , moja propozycja warzywa potarte przed dodaniem do zupy przesmażam na masełku , zresztą do każdej warzywnej zupki tak można zrobić a do flaczków do smażenia dodaję odrobinę mąki lekko zagęści. Pozdrawiam.
kuchcik8
2 stycznia, 2017 o 16:50
Wierze że pyszna, muszę też tak zrobić. Pozdrawiam