Jedna z moich ulubionych zup, lekko kwaskowata z ogórków kiszonych własnej roboty. Wiozłam je z Polski, nie ma jak nasze produkty. Mniam

zupa

Do dużego garnka wlać wodę i włożyć mięso, osolić. Ja miałam kości od schabu, były piękne , dużo mięsa. Dla mnie to kości od schabu są fantastyczne, zupa dostaje super smak. Możecie użyć każdego mięsa, zależy od tego co kto lubi.  Zagotować wywar z mięsem, zdjąć szumy. Gotować około 20 minut. Potem dodać  potarte warzywa i ogórki kiszone, ziele angielskie, listki laurowe, kilka grzybków suszonych, ząbki czosnku, pieprz czarny. Zagotować, sprawdzić czy jest dobrze doprawiona. Gotować na średnim gazie, aż mięso i warzywa będą miękkie.

zupa ogórkowa

W osobnym garnuszku gotować drobno pokrojone ziemniaki do miękkości. Pamiętajcie żeby osolić. Ja już zupa jest gotowa, dodać ugotowane ziemniaki z odrobiną  wody( część wody wylewamy, zostawiamy troszeczkę) Wymieszać, wlać śmietanę i gotowe.

Jeżeli ogórki nie są zbyt kwaśne można dolać trochę wody z ogórków, do smaku. Moje były idealne, więc nie musiałam nic dodawać a zupa ma lekko kwaskowaty smak.

ogórkowa

Cudna zupka, mniam

ogórkowa ze śmietaną

Smacznego