Zupa grzybowa jest super, pachnie wybornie.

Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa, marchew, seler, por, pietruszkę, cebulę. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki, natkę pietruszki związaną gumką, po ugotowaniu wyrzucamy. Dodać kostkę rosołową, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, duża garść suszonych grzybów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotować przez około 30 minut.

 

Jak już warzywa są miękkie, przygotowujemy lane kluski.

 

Lane kluski – do garnuszka wrzuć dwa jajka, ubij za pomocą widelca. Dodaj mąkę, wodę, cały czas mieszając. Masa musi być trochę gęstrza jak na naleśniki.

pieczarkowa z kluseczkami

Powoli wlewać do garnek ciągle podgrzewając zupę. Gotować kilka minut.

wigilijna zupa grzybowa

Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Na każdy talerz z zupą dodać natkę pietruszki.

pieczarkowa

Smacznego