Zupa grzybowa jest super, pachnie wybornie.
Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa, marchew, seler, por, pietruszkę, cebulę. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki, natkę pietruszki związaną gumką, po ugotowaniu wyrzucamy. Dodać kostkę rosołową, listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, duża garść suszonych grzybów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotować przez około 30 minut.
Jak już warzywa są miękkie, przygotowujemy lane kluski.
Lane kluski – do garnuszka wrzuć dwa jajka, ubij za pomocą widelca. Dodaj mąkę, wodę, cały czas mieszając. Masa musi być trochę gęstrza jak na naleśniki.
Powoli wlewać do garnek ciągle podgrzewając zupę. Gotować kilka minut.
Na koniec dodać śmietanę i wymieszać. Na każdy talerz z zupą dodać natkę pietruszki.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.