Teraz jest sezon na pomidorki, wielu z nas ma szklarnie i duże ilości pomidorków. Na rynku też są tanie. Warto więc zrobić taki krem.
Pomidorki umyć, wyciąć szypułki i pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić drobno, czosnek obrać i posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek . Smażyć chwilkę ,aż lekko się zarumieni. Dodać pokrojone pomidory i bazylię, gotować do momentu, aż pomidory się rozgotują.
Do garnka wlać wywar i wodę, dodać wszystko z patelni oraz marchew i pietruszkę muszą być obrane i potarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 15 minut, następnie dokładnie zmiksować. Ja zmiksowałam thermomiksem więc nie musiałam przelać zupy przez sitko, ale jeśli po zmieleniu zostaną kawałki skór musicie przetrzeć zupę przez sitko.
Podawać z bułeczkami, pitą itp
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.