Bardzo lubię zupy pomidorowe, przygotowuję zupy zawsze na dwa dni.  Do zrobienia tej zupy użyłam gotowej masy pomidorowej – Passate , bardzo ją lubię, dodaję ją także do sosów, makaronów itp.

pomidorowa z klopsikami

Do dużego garnka wlej wodę, dodać kostkę rosołową, potartą marchew i korzeń pietruszki, ząbek czosnku, cebulę, passate pomidorowe, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zagotować zupę, potem zmniejszyć temperaturę gotowania i kontynuować gotowanie przez 10 minut. W tym czasie jak zupa się gotuje, przygotować klopsiki.

Do miski wrzuć mięso mielone, posiekaną drobno cebulkę, jajko, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać, uformować małe klopsiki. Dodać klopsiki razem z ryżem i gotować na małym gazie 10 minut. Cebulę z zupy wyrzucić, nie lubię takiej ugotowanej cebuli, ale smak zostawiła i to super.

zupa z klopsikami

Do garnka z zupą wlać śmietanę i wymieszać, lub łyżkę gęstej śmietany położyć na każdy talerz z zupą. Można także zjeść zupę bez dodatku śmietany, to już zależy od Was jak lubicie.  Dla wzbogacenia smaku posypałam zupę posiekaną świeżą bazylią.

pomidorowa o smaku czosnku

Smacznego, pychotka, mniam