Pomysł na tą zupkę dostałam od młodej gospodyni Moniki. Cała rodzina pomaga mi w zbieraniu ciekawych pomysłowych dań.

zupa szparagowa

Szparagi oskrobać, oprócz łebków. Twarde końcówki jeżeli są to wyrzucić. Ja mam taki lniany woreczek do którego wrzucam wszystko co potem ma być wyrzucone  – np stwardniałe końcówki szparag. Smak z końcówek zostanie w zupie, więc nic nie będzie zmarnowane. Szparagi pokroić w dwu cm kawałki.

Marchew obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, oskrobać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kostkę i zostawić na później. Z żółtek zróbcie pastę jajeczną, będzie pyszne śniadanie.

zupa

Do garnka wlać wodę, dodać marchew, piersi indycze pokrojone w cienkie paseczki, vegetę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 5 minut, następnie dodać groszek i szparagi. Gotować do miękkości warzyw. Dodać pokrojone w kostkę białka, posiekany koperek. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Gotowe, smacznie i pięknie. Polecam