Jest to bardzo znana zupa w Tajlandii. Smak kwaśno ostry. Ta zupa musi być ostra, ale ilość chili możecie sami dozować.
Grzyby mun zalać gorącą wodą i zostawić na 30 minut. Do garnka wlać wywar, dodać sos rybny, sos chilli,listki limonki, sok z limonki i skórkę.
Papryczki chilli umyć i oczyścić z nasionek i błonek. Pokroić drobno. Ząbek czosnku obrać o posiekać. Imbir cienko obrać o posiekać bardzo drobno. Odciąć końcówkę trawy cytrynowe przy główce i i pociąć na trzy kawałki. Szalotki oskrobać i pokroić w półplasterki. Marchewki obrać o pokroić na cienkie słupki. Grzyby mun pokroić na paski wodę dodać do wywaru. Wszystkie tak przygotowane składniki dodać do garnka.
Gotować wszystko 15 minut. Doprawić zupę do smaku solą i lekko pieprzem. Jeśli macie takie pierożki to teraz trzeba je dodać. pierożki mogą być z nadzienie mięsnym lub warzywnym. Ja mam pierożki które dodałam również do zupki chińskiej. Z lekko egzotycznym nadzieniem. Przepis na pierożki tu http://kuchniapokolen.pl/zupa-chinska-z-pierozkami/ Gotować około 5 minut. Teraz już tylko makaron, gotować około 3 minut i gotowe.
Można posypać świeżą posiekaną kolendrą.
Smacznego
Filip
9 lipca, 2018 o 17:33
Tajska 😉
Maria Gorlik
9 lipca, 2018 o 20:18
?