Smak rewelacyjny, byłam cała w skowronkach. Miałam w domu pustą lodówkę, na szczęście dynia ocalała. Dynia to takie warzywo które może leżeć bardzo długo, więc zawsze jest w moim domu. 

zupa

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić.  Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Jeżeli macie dobry blender można imbir wrzucić w całości.

Do garnka wlać wodę, dodać dynię, marchew, selera naciowego, imbir, chili, paprykę ostrą w proszku, oregano, sól do smaku, kurkumę. Gotować przez 15 minut.

Teraz czas na serki. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać śmietanę, wymieszać

Lekko przestudzić i zmiksować na gładką masę.

Podawać ze świeżym pieczywem.

zupa

Polecam, pycha.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę rosołową, obraną i pokrojoną dynię, marchewki, seler naciowy, imbir, kurkumę, paprykę ostrą, oregano, chili, doprawić solą. Gotować 15 minut, 100C, obroty 2
  • dodać serek topiony, gotować kolejne 10 minut
  • wlać śmietanę, chwilkę odczekać żeby odparowała zupa, zmiksować powoli zaczynając od 1-10, chwilkę przytrzymać na 10 obrotach. Zmiksować na gładką masę