Smak rewelacyjny, byłam cała w skowronkach. Miałam w domu pustą lodówkę, na szczęście dynia ocalała. Dynia to takie warzywo które może leżeć bardzo długo, więc zawsze jest w moim domu.
Dynię obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Jeżeli macie dobry blender można imbir wrzucić w całości.
Do garnka wlać wodę, dodać dynię, marchew, selera naciowego, imbir, chili, paprykę ostrą w proszku, oregano, sól do smaku, kurkumę. Gotować przez 15 minut.
Teraz czas na serki. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać śmietanę, wymieszać
Lekko przestudzić i zmiksować na gładką masę.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Polecam, pycha.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kostkę rosołową, obraną i pokrojoną dynię, marchewki, seler naciowy, imbir, kurkumę, paprykę ostrą, oregano, chili, doprawić solą. Gotować 15 minut, 100C, obroty 2
- dodać serek topiony, gotować kolejne 10 minut
- wlać śmietanę, chwilkę odczekać żeby odparowała zupa, zmiksować powoli zaczynając od 1-10, chwilkę przytrzymać na 10 obrotach. Zmiksować na gładką masę
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.