Zupka prosta w wykonaniu i pyszna.

Dymki oczyścić i razem ze szczypiorkiem posiekać, szczypior odłożyć. Łodygę selera pokroić na małe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, por pokroić w talarki, imbir obrać i zetrzeć na drobnych oczkach, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, chilli przeciąć i usunąć pestki, pokroić drobno.

zupa z krewetkami

Rozgrzać masło, zeszklić dymkę, por, marchew,czosnek, chilli, seler,smażyć kilka minut. Dodać imbir, tymianek, koncentrat pomidorowy,zalać bulionem i mleczkiem kokosowym.  Dodać skórkę i sok z limonki. Przelać do garnka i gotować 15 minut. Doprawić łyżeczką mielonej papryki dodać krewetki. Gotować 3-4 minuty, wsypać szczypiorek i gotowe.

zupa z krewetkami i mleczkiem kokosowym

Smacznego