Bardzo prosta i smaczna zupa, zrobiłam ja jako dodatek do obiadu. Na drugie danie były knedle z owocami, lubię takie połączenia.
Grzanki z boczku – Na suchej patelni smażyć drobno pokrojony wędzony boczek do momentu, aż stanie się chrupiący i spieczony.
Grzanki z chleba – biały chleb pokroić w 0,5 cm kawałki, następnie w małe kostki. Na patelni od smażenia boczku smażyć kawałki chlebka, obsypać suszonymi ziołami i czosnkiem w proszku. Cały czas potrząsać patelnią, żeby grzanki były przepieczone ze wszystkich stron, jeżeli na patelni nie ma zbyt dużo pozostałego tłuszczu od smażenia boczku, lekko skrop grzanki oliwą z oliwek. Smażyć tak długo, aż staną się chrupiące.
Do garnka wlać wodę i kostkę rosołowa, marchew potrzeć , por oczyścić i pociąć drobno i dodać do wywaru. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać suszoną pokruszoną chilli. gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Thermomix, wszystko wrzucić do naczynia miksującego, czas 15 minut, obroty 2, temperatura 100C, przed końcem dodać rozmieszaną mąkę w małej ilości wody.
Żółtka jak niżej.
Zmiksować, 6-8 , czas 15 sek
Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i wlać do zupy, zagotować, zdjąć z ognia.
Żółtka lekko rozbić i dodać łyżkę ciepłej zupy, następnie dodać trochę więcej rozmieszać i znowu więcej. W ten sposób unikniemy, że żółtka nam się ugotują. Powoli wlać do zupy, zmiksować dokładnie.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.