Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas mieszania jajka i żółtka. Dokładnie wymieszać.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, i powoli dodać do masy na przemian z mlekiem, nie przerywając mieszania. Dokładnie wymieszać na puszystą gładką masę.
Na koniec dodać rodzynki, wcześniej zaparzone wrzątkiem i odsączone. Dodać do masy i wymieszać.
Masę wylać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do babki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Zawsze trzeba sprawdzić stan upieczenia babki. po wyjęciu patyczka musi być całkowicie suchy.





kamila.pychaciasta
18 października, 2015 o 13:19
Oj, zjadłabym taką babkę!
kuchcik8
18 października, 2015 o 13:25
To trzeba tylko się za to zabrać i po godzinie już jest. Pozdrawiam